Újra Veszprémben a 87. Bakony Harcihelikopter Ezred csapatzászlója - Simon-Jójárt Sándor teljes ünnepi beszéde


Simon-Jójárt Sándor János nyugállományú ezredes, a 87. Bakony Harcihelikopter Ezred egykori parancsnoka megnyitóbeszéde közben

2019.06.28-án ünnepélyes keretek között tért vissza a 2004-ben megszűnt 87. Bakony Harcihelikopter Ezred legutolsó, rendszerváltozás után megkapott csapatzászlója.

Az ünnepség az alábbi programpontok szerint zajlott:
- Zászló érkezése, fogadása
- Himnusz
- Ünnepi vers
- Zászló jelképes átadása, zászlószalag kötése, köszöntő beszéd
- Zászló szentelése
- Ünnepi beszéd
- Szózat
- Zászló előtti fényképezés
- Állófogadás

Simon-Jójárt Sándor János nyugállományú ezredes teljes ünnepi (megnyitó) beszéde az alábbiak szerint hangzott el, melyet most - jóváhagyásával - teszünk közzé:

Tisztelt Alpolgármester Úr!
Tisztelt volt Polgármester Úr!
Tábornokok, Főtisztek, Tisztek, Altisztek, Honvédek!
Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Köszönöm szépen, hogy ennyien elfogadtátok meghívásunkat és eljöttetek a CSAPATZÁSZLÓ kiállítás megnyitójára.
Kiállítás csapatzászlónak, ki hallott már ilyet széles-e hazában? Ahhoz, hogy Veszprémbe tudjon kerülni csapatzászlónk, hogy egyáltalán láthassuk, szigorú feltételeket és követelményeket szabtak nekünk. De mindent teljesítve itt látjátok őt, most már felékesítve zászlószalaggal, kitisztítva fehér selyem ruhájában és még kiállítást is szerveztünk neki. Nem pusztán egyszerű zászló ő, hanem egy nagy családé, egy dicsőséges alakulaté, a 87. Bakony Harcihelikopter Ezredé.
Rövid kis történeti áttekintéssel elevenítsük fel ezredünk és jogelőd alakulatainak csapatzászlóit. A 86. önálló vegyes repülő század (MN 6690) 1958 december 1-i megalakulásától kezdődően, 1970. április 18-ig az akkor már 86. önálló helikopter ezred nevet viselő egységnek, még nem volt csapatzászlója. Ettől a dátumtól kezdődően kapjuk az első csapatzászlót, a balatonfűzfői Nitrokémia Ipartelepek vezetésétől és dolgozóitól. A csapatzászlót Kapás Mihály alezredes úr, ezredparancsnok vette át.
Ez a zászló 1989. április 28-ig szolgál, ezen a napon kicserélésre került, a fizikai értelemben megkopott, elhasználódott csapatzászló. Ezt a zászlót is a balatonfűzfői Nitrokémia Ipartelepek vezetése és dolgozói adományozták az alakulatnak. Dandárparancsnokként az a megtiszteltetés ért, hogy én vehettem át azt.
Alig telik el két év és a változások következményeként 1991. március 15-én ezredparancsnokként Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata döntése értelmében az akkori polgármestertől, Dióssy László úrtól vettem át az itt látható csapatzászlót. Ez a zászló szolgál az alakulat megszüntetéséig, felszámolásáig 2004. december 15-ig és kerül leadásra a Hadtörténeti Intézet és Múzeum tárolóhelyére.
Azt szokták mondani a csapatzászlóról, a régmúlt és közelmúlt hagyományait is áttekintve, elsőszámú szimbóluma a Magyar Honvédségnek. Ezzel teljes egészében egyetértek, mégpedig azzal, hogy elsőszámú. A szimbólumot meglátásom szerint én kiegészíteném azzal, hogy nem csak jelkép, hanem családunknak, az ezred ahova még megszüntetése után is tartozunk, annak ő is a részese, a mi családtagunk. Mondom, amikor bejött méltósággal, kísérettel jött be, te állva fogadtad. Látod most vigyázzák őt és amikor majd távozik, megadjuk neki ismét a tisztességet. A csapatzászlóink jelen voltak alakulatunk 46 éve során feladataink teljesítése közben, részt vettek sikereinkben és kudarcainkban egyaránt. Hálás szívvel gondolok vissza a közel fél évszázad alatt tejesített közel 500000 felszállásra és a 250000 repült órára. Mennyi öröm, siker, boldogság, küzdelem, verejték és fájdalom a számok mögött! Köszönöm a az alakulat egykori parancsnokainak felelősségteljes, áldozatos, szakszerű munkáját! Köszönöm a műszakiak, kiszolgálók, repülést biztosító szakágak fáradtságos munkáját, hogy te pilótatársam épségben visszatérj kiképzési vagy hadműveleti feladataid teljesítése után.
Büszkeség tölti el szívemet, hogy a mai napon együtt lehetünk és csapatzászlónk előtt együtt tiszteleghetünk, emlékezhetünk a velünk, a veletek történtekre. Múltidézés ez a javából, főleg azok számára, akik ismerték, szerették, szerethették nagyon sikeres ezredünket, a katonai helikopterrepülés egyik legfontosabb bázisát. Az meg külön megtiszteltetés és öröm számunkra, hogy a 86. Szolnok Repülő Bázis törzsfőnöke Kiss Róbert ezredes úr is velünk van ezen a rendezvényen. Vigyázzatok a fiatalokra és egymásra, figyeljetek a rátok váró nem kevés munkára, amely a személyi és technikai fejlesztés kapcsán rátok vár!
Mi, akik a történelmi múlt előtt tisztelgünk, hiszünk abban, hogy lesz boldog jövő! Közülünk azok, akik szolgáltunk ezen zászló alatt, ehhez a közösséghez tartozunk és tudjuk, hogy a katonai eskü örökre összetart bennünket. Semmi és senki nem kérdőjelezheti meg az alakulatunk iránti hűséget, a haza védelme iránti feltétlen elkötelezettséget. Ha kérdezik, hogy ki vagy, mondd azt, hogy katona vagy Szentkirályszabadjáról! Te legalább kettőtök közül biztosan tudod, hogy mit jelentett Szentkirályinak lenni, hogy ez a hívatás, foglalkozás mit jelent, jelentett!
Múlt nélkül nem hiszem, hogy lesz boldog jövő, nincs és nem lesz jelentősége a jelennek sem. Múltunkat szeretni, tisztelni és becsülni kell, hiszen emlékeinkben visszapörögnek az évtizedek, az évek, a hónapok. Előtűnnek bennük a munkás hétköznapok, ünnepek, szomorú pillanatok, körül vesznek bennünket örömök és bánatok. A mai rendezvényt is használjátok fel a megtörtént események felidézésére, érezzétek jól magatokat, egymás örömére. Köszönöm a sorsnak, hogy veletek együtt szolgálhattam!
Köszönöm mindenkinek, akik segítettétek csapatzászlónk visszakerülését. Köszönöm Porga Gyula polgármester úr, Némedi Lajos alpolgármester úr segítségét, amit a zászló ügyében tettek és előre is köszönöm aktív segítségüket, amit a Mi-24-es harcihelikopteres emlékmű felállításához tesznek.
Köszönöm S. dr. Perémi Ágota igazgatóasszonynak, hogy mellénk állt a két intézmény közötti műtárgy kikölcsönzésben, köszönöm a Laczkó Dezső múzeum munkatársainak a szakszerű restaurálást és adminisztratív segítséget. Köszönöm Soós Gyula őrnagy parancsnok úrnak, hogy befogadta és kiváló körülményeket biztosított a csapatzászlónak a 3. számú Toborzó és Érdekvédelmi Központ bázisán. Köszönöm az Agóra Veszprém Kulturális Központ igazgató asszonyának Neveda Amáliának, hogy helyet biztosítottak a mai rendezvényhez.
A MATASZ Veszprém Megyei Egyesületének vezetése és tagsága nevében tisztelettel megköszönöm mindenkinek, hogy eljöttek a mai ünnepi rendezvényre.

A kiállítást megnyitom, köszönöm megtisztelő figyelmüket!

Veszprém 2019.06.28.
Simon-Jójárt Sándor János nyá. ezds. elnök
MATASZ Veszprém Megyei Egyesülete

A csapatzászló átadásán készült képgalériánk (fényképre kattintva galéria nyílik!)














Megjegyzések