Szívünk csücske Csőrike csillogó-villogó sastollruhája (Részletek!) - RepTár 2018. július

Csőrike barátságos mosolya mit sem változott az elmúlt 17 év során!

Gyönyörű sastollruhába bújtatott harcias gépmadarunk, becenevén Csőrike, ma a RepTárban található meg. Sorsa szerencsének mondható: a 2000-es szentkirályi nyílt napra díszfestést kapott K20117-es gyártási számú Mi-24D gépünk kivonás után is végig a reflektorfényben maradt, és sikeresen elkerülte a lángvágókat. Egykori bakonyi sasfészke után a szolnoki repülőgép múzeumban volt megtalálható, ahol kezdetben rotorlapátok nélkül, majd nemsokkal később saját eredeti forgószárnylapátjaival várta az őt szemügyre vevő nézősereget. Aztán egyik napról a másikra, a szolnoki repülőgépmúzeum bezárt és Csőrike egy ideig nem volt látható. De eközben a háttérben szorgos kezek munkálkodtak azon, hogy az időjárás által megtépázott festésű gépmadár újra a régi fényében tündökölhessen. És lám! Eljött a 2016-os év, és Csőrike majdnem szebben ragyog, mint valaha! 
Sajnos Simkó Zsolt eredeti sas mintájának helyreállítása már nem volt lehetséges, így Juhász "Steve" Istvánnak kicsit újra kellett gondolnia a festést, de az összkép vajmi keveset változott: Csőrike anno is rabul ejtette szívünket és így van ez ma is! Csodáljuk meg hát Vajna Tibor képein hazánk első díszfestéssel ellátott sasmadarának részleteit! (Képekre kattintva galéria nyílik!)











(További fotók lentebb, előtt egy kis múltidézés!)

Közbeékelődve a pár kép még a RepTár előtti időkből:



Így nézett ki Csőrike, még akkor, amikor nem kapta meg a díszfestését. (Forrás: www.hunavia.hu)

Harciasságát mi sem mutathatja jobban, minthogy itt éppen egy Falanga irányított rakéta indítása közben figyelhetjük meg. (Forrás: www.hunavia.hu)

A kép 2000.09.09-én készült Szentkirályszabadján, Csőrike éppen az első nyilvános bemutatórepülését teljesíti. (Forrás: www.hunavia.hu)

Itt már 2004 körül láthatjuk. Ekkor már nem repült, csupán statikus kiállítási tárgy volt. (Utolsó repülésére 2001. november 8-án került sor.) (Forrás: www.hunavia.hu)

2006 körül immáron Szolnokon (Kép forrása: http://www.repulomuzeum.hu/)

Ugyanúgy Szolnok, immáron az eredeti forgószárnylapátjaival. (2007. novembere, forrás: http://www.repulomuzeum.hu/)



2010-ben már a Nap által jobban sütött oldalán a festés eléggé megfakult. A helyreállítás ezért - és a meg nem lévő sablonok miatt - sem lehetett 100%-ban eredeti (Forrás: http://www.repulomuzeum.hu/)

(Az első Csőrikével végrehajtott bemutatórepülésről itt, míg a sasmadarat megálmodó Juci'báról itt olvashatnak az érdeklődők.)

Részletes RepTár képek - Folytatás!





























































Megjegyzések