"Tűz a levegőből" - Beszámoló egy 1982-es éleslövészetről


A harci helikopterek fedezete alatt támadásba lendülnek a gépesített lövész és harckocsi alegységek. (Eredeti képaláírás - szerk.)


A harci helikopterek kötelékei monoton zúgással rótták köreiket a várakozási légtérben. Deák Imre százados, kötelékparancsnok tekintetét közben mágnesként vonzotta a horizont északkeleti szektorának bozótokkal, sziklatörmelékekkel borított kopár domborulata. A magasba szökő szürkésfekete füstoszlopok, fakóvörös felvillanások a tüzérségi össztűz kezdetét jelezték. A detonációk moraja beleveszett a harci helikopterek hajtóműveinek harsány süvítésébe...

- 500-asok! ,,CS” idő: kilenc... harminckettő... reccsent a fejhallgató membránján a földi repülésirányító tiszt hangja.

A kötelékparancsnok órájára pillantott és nyugtázta a támadás megkezdésének időpontját. Másfél perccel később már a füsttel, lánggal borított harcmező felé száguldott kötelékével. A fák, dombok takarásában, óránkénti 200 kilométeres sebességgel repültek alig 15 méternyire a földtől. Deák százados arcvonásai megkeményedtek, szempillái összeszűkültek. Két-három percnyi idő állt rendelkezésükre, hogy a tarackok lövedékeinek röppályái alatt repülve elérjék a tűzmegnyitás terepszakaszát, célozzanak, tüzeljenek és eltávolodjanak a célterület közeléből.
A feltételezett ellenség második lépcsőjében kiépített erődkörletet egyelőre eltakarták a dombok. Az alattuk elrohanó erdősávok takarásában sátrak, tehergépkocsik, híradóberendezések... húzódtak meg, majd ahogy közeledtek a peremvonalhoz, úgy szaporodtak odalenn a harckocsik, lövegek, gyalogsági harcjárművek, páncéltörő eszközök, tüzelőállások ... Pontosan a harci irányon repültek.
A térképen berajzolt tűzmegnyitási vonaltól alig néhány kilométer választotta el őket, amikor a rádióban megszólalt az előretolt földi repülésirányító tiszt hangja:

- 500-as! Az ön célja... repülési irányától balra 40 fokkal.
- 500-asok! Balra helyesbítünk! - adta tovább az utasítást beosztottainak Deák százados, s bedöntötte a gépét a megadott irányba. Az őt jobb lépcsőben követő helikopterek gépparancsnokai szótlanul kopírozták a mozdulatait.

A következő másodpercekben Bencsik András százados, a vezérgép fedélzeti lövész másodhelikoptervezetője - a parancsnokhoz hasonlóan szintén négy éve első osztályú hajózótiszt - már jelentette is a fedélzeti rádión:

- Célt látom... Azonosítottam!
- Támadás! - csattant a rádióban a kötelékparancsnok parancsa, s ettől kezdve már a gépparancsnokok és operátoraik döntötték el, mikor nyitnak tüzet a földi célokra.

A célzókészülék optikáján megjelentek a légi felderítés által jelzett harckocsimakettek sziluettjei. Megsemmisítésük a fedélzeti lövészekre várt... Ám a harckocsik vonalai előtt jól álcázott légvédelmi eszközök lapultak tüzelőállásaikban! A gépparancsnokok ezek elpusztítását már nem bízhatták az operátoraikra. Minden másodperc késlekedéssel nőtt a veszélye annak, hogy az ellenség felocsúdik meglepetéséből és felkészül a váratlanul felbukkanó harci helikopterek célbavételére.
A vezérgép parancsnoka ezért habozás nélkül megnyomta a nemirányítható rakéták indító gombját, s kilőtt egy hosszú sorozatot a légvédelmi eszközöket jelképező célokra. Szinte ugyanabban a másodpercben elindultak Bencsik százados irányítható rakétái is a harckocsik felé... 
A célterületre apró üstökösökként csaptak le a rakéták tucatjai, s nyomukban éles villanások, szürkésfehér füstpamacsok keletkeztek. Az eredmény elemzésére nem volt idő. Az egyik dombhajlat mögött híradó és szállító gépkocsik sorakoztak... Deák Imre gyors mozdulattal átkapcsolt a géppuskára, s hüvelykujjával megnyomta a tűzkiváltás gombját. A célzókészülékből egy pillanatra még látta amint a lövedékek szöges ostorként végigcsapnak a gépkocsik makettjein, többet lángba borítanak, darabokra tépnek, de figyelmét már a fő feladat az ellenség második lépcsőjében húzódó erődkörlet céljaira kellett összpontosítania. S mielőtt még elérték volna az erődökben elhelyezett légvédelmi tűzeszközök hatásos lőtávolságát, a harci helikopterek rakétáikkal és géppuskáikkal külön vezényszó nélkül tűz alá vették az erődelemek ablakait, sebezhető pontjait, majd a vezérgép éles bedöntésű fordulóját másolva maximális sebességgel távoztak a célterület közeléből.

A következő percben ismét megszólalt az előretolt repülésirányító tiszt hangja a rádióból:
- 500-as! A célok megsemmisítve, térjen vissza a kettes számú leshelyre!

További utasításai már az 550-esekhez szóltak... Deák Imre százados harci helikopter alegysége ezúttal is kiválóra teljesítette harcfeladatát.

DEÁK IMRE százados és BENCSIK ANDRÁS százados között a földön is remek az összhang, igazi barátok (Eredeti képaláírás - szerk.)

A vezérgép a 111-es Mi-24D, míg a jobb kísérő a 104-es oldalszámú Mi-24D. 
Érdekesség 1: A gépek - mivel még 1982-ben járunk - nincsenek ellátva (utólagosan) ASzO-2V infracsapdakilövő berendezéssel. 
Érdekesség 2: Már csak a 104-esen, ennek is a 4. sínjén van irányított rakéta, a többit már valószínűsíthetően korábbi rácsapások alkalmával ellőtték.


------------------------------

Jelen írás a "Repülés, ejtőernyőzés - A Magyar Honvédelmi Szövetség" folyóiratának 9. számában jelent meg 1982. szeptemberében. Az élethű beszámolóval a Fegyveres Erők Napját köszöntötte Büki Péter, aki egyben a képek szerzője is.


Megjegyzések