Nemzeti színű kokárdánk helikopteres megformálója, avagy a 714-es oldalszámú Mi-24V-nk

A harcihelikopteres emlékek blogoldalunk a 2018.03.15. 170. évfordulóját a 714-es oldalszámú Mi-24V-nk gyönyörű kokárdájával ünnepeltük. (A nagyszerű képet dr. Toperczer István készítette)

A 2007-es Kecskeméti Nemzetközi Repülőnapra, hosszú, közel 6 éves kimaradás után újból díszfestésű harci helikopterrel lepte meg a nagyérdeműt a Magyar Honvédség: az 1985.11.04-ei gyártású, K220714-es gyártási számú és 714-es oldalszámú Mi-24V-nk Juhász János ("Jucibá") tervezésében, és  Simkó Zsolt kivitelezésében egy igazán egyedi arculatba öltözött. A szarvastehén fej ötlet a Mi-24-es NATO kódneve, azaz a HIND, azaz szarvastehén után jött. Azonban mivel a teljes gépre lényegében csak a szarvastehén feje, illetve farka fért rá, így a többi részt is ki kellett valahogyan tölteni. Ekkor jött az ötlet, hogy mi lenne, ha a többi rész a magyar hovatartozást szimbolizálandó, a nemzeti trikolórba öltözne! És az ötlet nagyszerűnek bizonyult! Mind a farokrotor-, mind a főrotor-lapátok alulról és felülről is piros-fehér-zöldbe burkolóztak, így alkotva meg a repülő kokárda kinézetet. De statikus elemként a gép svanca és félszárnyai is a nemzeti színeinket kapták fedőrétegként: így lehetett az, hogy akármerről nézte a közönség a gépet, valami piros-fehér-zöld mindig szeme ügyébe akadt.

A gép hivatalos elnevezése "Aranyszarvas" lett, de a katonai szleng hamar, csak mint Boci(mobil) kezdte becézgetni.

A Boci díszfestését követően még közel 3 évig volt aktív: mindezidáig utolsó repülését 2010.06.24-én teljesítette. Eddig a dátumig (két nagyjavítást követően) összesen 2157 repült órát töltött a levegőben. Összleszállásainak száma 4662 volt. Azonban sem a repülési idő, sem az összleszállások száma nem tekinthető kiemelkedően magas számnak a hazai 10 Mi-24V átlagaihoz képest, jóllehet bemutatógépként töltötte aktív éveinek utolsó 3 évét.

Boci - mint írtuk itt - valószínűleg örökre a földön marad már, mivel 2016-ban bekerült Szolnok Megyei Jogú Város Értéktárának jegyzékébe. (Ahova amúgy a K220716 Mi-24V-nk, alias Csőrike-II. is felvételre került) Így elviekben a jövője biztosított: nem lesz lángvágók martaléka, vagy éppen külföldre elszállított tansegédlet.

Végezetül kedvelt, és szeretett repülő tehenünkről pár 2009-es fotóval emlékezünk meg:

Boci nappal, éleslövészeten Veszprém-Újmajorban:







Boci naplementében:





Boci részletekben:















-------------------
Adatok forrása: Brandt Gyula hozzájárulásával: Brandt Gyula: Magyar felségjelzésű Mi-24 harci helikopterek (Zrínyi, 2017)

Megjegyzések